Makan

Siput ralik abe yid memang terbaik

dulu huje huje nak ubi doh… tp loni, huje huje nak ngap siput ralik…. sedapnya tengok tb pun, sedap jugak ada goni sebelah… Ngap. Saing saing mari bual dumah, sedap juga Ngap goni… Malam buta, nye mari lapar… Ngap goni jadi jugak…  

Family time

Bukit Bakar Machang

Mood ok harini.. anak tak ajak tapi saya yang ajak.. sebenarnya garu kepala juga pasal budget kami RM10.00 je. Mujur la saya, anak no.1 dan no.2 pagi tadi makan kat majlis selawat tadi… jadi cukup la rm10 untuk cover yang belum makan. Air bawa dari rumah je. So bertolak la kami sekeluarga ke Bukit Bakar. […]

Makan

Roti Paye Kampung Membunga

Time ada masa boleh lepak kejap. So pilihan terbaik di waktu petang ialah kedai roti paye di Kampung Membunga (tepi jalan besar Machang – Pasir Puteh). Mudah je nak cari kedai ni.. sebelah kedai dia kedai perabot. Ada duit lebih, order la ayam tandori. Jadi jugak  

Makan

Daging salai – Machang

Kedai ni beroperasi dari tahun lepas, dekat dengan JpJ Mache. Hok mana beso ngaji luar atau keje luar, sero nak makan makanan negori buleh la g kedai dia… Ada 3-4 menu je kedai dia. Daging salai Ikan keli salai Sup kambing. Ikan kering (goreng panas2) Saya sedap daging salai dengan kuah dia, kuning molek. Kadang2 […]

Family time

Jalan jalan G Ganu

Penutup 2019, jalan jalan G Ganu Seperti biasa sebelum start perjalanan 3 jam, kena breakfast dlu. Plan nak breakfast nasi kerabu depan Litar Memandu Machang, tapi tutup.. Cari kat UITM Machang apa apa kedai pun tutup. Ops, budak lepas konvokesyen. Next cari kat tepi tepi jalan, rata semua tutup, yang terlepas malas nak u-turn..Hari jumaat. […]

Family time

Hero kelima aku kuat makan durian

Misyar budak durian No.5 dan No.1 memang kuat makan durian… ni mungkin benar kata orang tua.. masa kecil kita bagi dia rasa buah buahan kat bibir lidah dia, bila besar sikit dia akan makan… (tip ni).. Anak no.2 masa kecil saya tak buat macam tu, patutpun nampak durian dia tengok gitu gitu je.. tak sungguh […]

off topic

Aiskrim Strawberry -sekali cuba rasa nak lagi

sedap sungguh aiskrim ni…. rego tak tau…. dapat free je ni, kawan belanja… cameron highland je ada aiskrim ni.. time makan rasa macam strawberry yang diblenderkan….. mcm bijik…. tak tau nak citer la… u all kena makan baru tau…. teramat sedap… target dapat 50view cukup la…. kalu ok subscribe la channel saya….  

off topic

Jika ada duit, motor ni saya berkenan nak beli

16 tahun lepas, selepas tamat Matrikulasi Pulau Pinang, saya melanjutkan pelajaran di UITM Shah Alam.. Masuk je semester 2, saya request nak motor.. dapat la sebijik 125 kuning….buat ulang alik g kelas dari kolej cemara ke uitm ss17 (pat budak nak g oversea). tapi malas citer panjang…hahah… tu la motor pertama dan motor terakhir. Akhir […]

Uncategorized

Tip untuk snorkling

Dua benda ni anda harus bawa semasa nak g snorkling. Roti dan botol…. rendam dalam 10-20 minit….pahtu shake.. masa dalam air, buka tudung botol dan picit botol… tak sampai 2saat ikan mari dekat… nak lagi syok, letak roti tu atas tangan… pengalaman saya, saya boleh rasa ikan tu mematuk di tapak tangan saya… nikmat yang […]

Uncategorized

Buah katak puru – sohor ni masa zaman aku budak budak

cara makan buah ni mudah je.. lepas kutip… basuh sambil gosok… pahtu kekok supo biasa(makan la)… sedap… pilih molek, kena hok putik(tak masak) kelak rasa dia… rumah org lama lama mesti ada buah ni.. try la… jiran sebelah