Uncategorized

Paras Air Sungai Kelantan di Tanah Merah – Machang

Hai, perkembangan semasa saya akan update disini berkaitan paras atau keadaan air Sungai Kelantan. Lokasi gambar dari belakang kedai di Kota Harmoni atau di atas Jambatan Machang – Tanah Merah. 1.10 tengahari 3/12/2019 3/12/2019 jam 7.05 pagi Jam 6.30 petang 2/12/2019 Jam 1.10 tengahari 2/12/2019 Jam 6 pagi 2/12/2019 Pakat doa belaka deh……mintak dijauhkan dari […]

Uncategorized

Nombor yang perlu anda SAVE dan hubungi ketika banjir

Sedikit info yang sangat berguna saya rasa.. catit no dibawah dan hubungi direct ketika banjir.. Pejabat Tanah Machang (Bilik gerakan Jajahan) APAM : dulu dikenali JPAM 099750260 Bomba : 099752444 Polis Machang Hospital Machang  

Pengalaman banjir di Machang 2019

Pengalaman Banjir 2019 (akan dikemaskini dari semasa ke semasa)

alhamdulillah, harini 4/3/2019 jam 11pagi bilik operasi banjir jajahan ditutup… kesemua mangsa banjir telah pulang ke rumah masing masing… +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++bawah ni 2/12/2019 Jumlah mangsa banjir di MACHANG 210orang dah… kemaskini terbaru 2/12/2019 jam 5.20ptg. Pusat pemindahan mangsa banjir SK.POK ROMAN = 47 SK.MATA AIR = 13 SK.PULAI CHONDONG = 125 MASJID FURQAN = 7 SK.PANGKAL […]

Uncategorized

Sapa tahu mana kedai tepung gandum murah

Machang deh….. kalu tahu oyat la.. ambo sebelum ni, ambo beli bandar je je…. kot kot ada lagi pat lain lagi murah… royak la…nak beli banyak… Sejak cuti sekolah ni, selera makan anak anak saya tinggi la.. dua tiga jam sekali tanya mama dia, ada makanan tak…. Buat je abis, buat je abis… Penyelesaiannya kena […]

Uncategorized

Business DOBI paling menguntungkan musim hujan

musim boh doh kita ni…. hujan kejap kejap.. Baju setiap masa bertambah, basuh tapi takleh nak jemur…. nak beli mesin ngering, sero tak munasabah pulok… Dobi la jawap dia.. Musim ni beratur la mari dobi.. ni saya listkan senarai Dobi layan diri di Machang; Batu 30 (tepi jalan besar) Dekat stesen bas express Dekat Masjid […]

Makan

Ubi kayu putih atau ubi kayu kuning, mana lebih sedap

Errh baru tau rupanya ada 2 jenis ubi kayu. Sebelum ni saya makan je, tak tanya pun jenis yang mana satu. Dua hari lepas baru saya tahu ada dua jenis ubi kayu.. putih dan kuning. Daifnya ilmu aku bab ni! Ubi kayu kuning lebih sedap la, rasanya dia manis.. cicah ngan gula lagi la manis. […]

off topic

Musim bersunat, perkongsian idea untuk ibubapa

Saya nak kongsi idea mengenai persiapan sebelum bersunat (anak), terutama sekali bab kelengkapan. pertama, cara lama… kain pelikat gantung je guna tali.. kedua, guna batang paip. Sambung sambung, jadikan dia menara. contoh gambar dibawah: (kiriman dari group wasap) Cara ketiga: Beli spendo (seluar dalam). Dalam lazada / shoppee ada jual ni. Atau cuba tanya kaki […]

Family time Tempat viral di Kelantan

Lata Bijih Tanah Merah

Plan sebenar harini 22/11/2019 nak naik Bukit Panau bersama captain Piya.. tapi hujan kejap kejap dan parking penuh, berselut lat tu.. so tukar plan g Lata Bijih. Jarak dari jalan besar lebih kurang 10minit juga ni.. Budget kami bawah RM50 je.. Breakfast pagi x sempat nak makan kat rumah, bawa bekal. Dalam kereta kalu tak […]

Uncategorized

Puncak Bukit Panau – Nampak Sungai Kelantan

video ini dirakam sewaktu saya berada di puncak Bukit Panau  

Uncategorized

Aku seorang suami

Nak tergelak baca tajuk ni, kat kepala ni macam macam idea nak tulis. Tapi…. kita cover dulu, tulis bertapis.. Dulu ibu yang basuh baju, seawal kahwin isteri yang basuh, sekarang dah anak 6 turn aku pulak ringankan beban isteri. Seawal jam 4pagi aku dah bangun dan basuh baju seluar 2 kali. Saya basuh dia sidai. […]